John Jaarsveld

Nederland

Workshop


Moxibustie: onbekend maakt onbemind. Een praktische workshop.


John Jaarsveld heeft een praktijk voor Japanse acupunctuur Itchi Go en meer dan 1000 uur praktische specialisatie in de op palpatie gebaseerde Japanse acupunctuur stijl van Kiiko Matsumoto. Hij is begonnen met MSc Advanced Oriental Medicine (Research and Practice) in York en verwacht in 2020 af te studeren. Daarnaast is hij bestuurslid van de ETCMA waar hij Head of Research is en voorzitter van de AVI commissie van de Zhong. Hij is zeer bedreven in het toepassen van moxa en weet als geen ander hoe waardevol deze toevoeging is tijdens een acupunctuur-behandeling.

Over de workshop

七年之病求三年之艾。《孟子 · 離婁》

“Een ziekte van zeven jaar oud heeft drie jaar oude moxa nodig” – Mencius

Iedere acupuncturist heeft in zijn opleiding gehoord van moxa. En 針灸, zhēn jiǔ, wordt vaak vertaald met acupunctuur, maar betekent eigenlijk acupunctuur-moxibustie. Toch zijn er veel behandelaars die moxa maar onhandig vinden, de rook vinden stinken en niet geleerd hebben hoe dit instrument praktisch in te zetten. Moxibustie is bij uitstek een praktische vaardigheid, die oefening nodig heeft. In deze workshop gaan we praten over de achtergronden, maar vooral ook doen.

Het is een hardnekkig misverstand dat directe moxa iets uit Japan zou zijn. De in het Westen meest bekende methode om moxibustie toe te passen, de “moxasigaar”, is pas ontwikkeld aan het eind van de Ming-dynastie, in de 17e eeuw, door kruidengeneeskundigen die experimenteerden met het toevoegen van verschillende kruiden aan de Ai Ye. Hoewel zij gemakkelijk in het gebruik is, geeft de infrarode stralingswarmte van een moxasigaar een heel ander effect in het lichaam dan directe moxibustie.

De Mǎwángduī geschriften uit de vroege Han beschrijven al wel moxibustie, maar nog geen acupunctuur. En in de Huang Di Nei Jing Su Wen, hoofdstuk 14, zegt Qi Bo:

‘[moderne mensen] moeten giftige medicijnen gebruiken om hun midden aan te vallen, en ook scherpe stenen, naalden en moxa om hun buitenkant aan te vallen.’

Het is wel duidelijk dat moxa een belangrijkere rol in de TCM hoort te spelen, dan het nu krijgt toebedeeld.

Waarvoor kan moxa worden ingezet?

Er is onderzoek dat suggereert dat moxibustie het immuunsysteem kan reguleren, musculoskeletale klachten kan behandelen, en nog meer.

Natuurlijk kan een acupuncturist veel bereiken met naalden. Maar als je het fijn vindt om met je handen te werken, dicht bij het lichaam van de patiënt te blijven en een traditionele en praktische vaardigheid aan je therapeutisch arsenaal wilt toevoegen, dan is deze workshop geschikt voor je.

Aanbevolen literatuur:
Deng, H. and Shen, X., 2013. The mechanism of moxibustion: Ancient theory and modern research. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, 2013.
Wilcox, L. – Moxibustion: A Modern Clinical Handbook
Wilcox, L. – Moxibuston: The Power of Mugwort Fire
Young , M. – The Moon Over Matsushima – Insights Into Moxa and Mugwort
Zhang, H., 2005. Acupuncture and Moxibustion in the Shang Han Za Bing Lun. Journal of Chinese Medicine, (77), pp.26–30.